Pozdrav iz Toskane
Canelonni
10.10.2015.Potrebno je: • Carapelli ekstradevičansko maslinovo ulje • 300 gr Mutti polpe • 300 gr brašna • pet jaja • Maslac • 400gr mekog sira • Rendani parmezan • 3 kobasice • Šargarepa • Crveni luk • Celer • Bujon...
OpširnijeEkstravagantna arhitektura i najbolja Pizza: Upoznajte Pizu
08.10.2015.Veličanstveni grad Piza, evropska kulturna metropola, uzdiže se nad obalama reke Arno, u Toskanskoj regiji Italije. To je jedan od najvažnijih i najposećenijih gradova u Toskani, vrlo dobro poznat u svetu zbog svog autentičnog simbola: krivog tornja, poznatog kao Toranj u Pizi. Piza predstavlja kompaktnu kombinaciju drevnog i modernog grada. S jedne strane, ponosna je na svoju bogatu prošlost, kad je bila pomorska republika i postala svetska sila u srednjem veku. S druge...
OpširnijeHramovi vrhunskog dizajna: muzeji mode u Toskani
05.10.2015.Da li ste znali da je Toskana jedno od najvažnijih specijalizovanih područja u Evropi u tekstilnoj, kao i industriji obuće i aksesoara? Firenca je zasigurno odlična turistička destinacija za sve ljubitelje mode i savršenog dizajna. Ovde se mogu naći ne samo svetski poznati dizajnerski brendovi, već i zanimljivi simboli onoga što Italiju čini tako posebnom: modni muzeji. Jedan od najboljih načina da otkrijete prošlost i sadašnjost toskanske modne...
OpširnijeNajbolji hoteli u Toskani
29.09.2015.Ako planirate romantično putovanje, gastronomsko istraživanje, uživanje u vinu ili mirisima lavande i ruzmarina, italijanska regija Toskana jedan je od prvih izbora. Njeni predeli, pitomi brežuljci prekriveni vinogradima, maslinjacima, žitnim poljima i šumom, kamene seoske kuće i visoki čempresi, neiscrpna su inspiracija mnogim umetnicima. Ipak, da biste u potpunosti uživali u čarima ovog predela gde je nastala renesansa i gde su živeli velikani istorije, neophodno je da tu...
OpširnijeToskanska Fokača sa grožđem
28.09.2015.U vreme berbe grožđa u Italiji , osim za vrhunska vina, ovo voće se koristi i za poslasticu koju u Toskani nazivaju Focaccia con uva fragola, tj. slatka fokača sa grožđem. Evo recepta kako da napravite originalnu verziju ove poslastice: Potrebno Vam je: • 1/2 kg grožđa (malo, tamno, slatke sorte) • 150 g Azucar Demero smeđeg šećera (podeljeno u dve posude) • Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje...
OpširnijeAutentičan odmor-poseta italijanskim vinskim regijama
28.09.2015.Od davnina, u italijansku svakodnevnicu utkane su tri fine stvari: umetnost, raskošna hrana i, naizgled, beskrajna ponuda vina. Od avgusta do novembra, od planinskog područja na severu Italije do najsunčanijeg juga, berba grožđa je u toku. Kada dođe vreme za berbu, što varira od regije do regije, vinari i agronomi biraju pravi trenutak kad je grožđe savršeno zrelo. U tom periodu u italijanskim vinskim područjima, mogu se videti gomile Italijana koji sa pažnjom...
OpširnijeFagioli all'uccelletto (pasulj na firentinski način)
24.09.2015.Ovaj firentinski specijalitet će se sigurno dopasti svima, jer ima mnogo sličnosti sa našim tradicionalnim pripremanjem pasulja. Ipak, probajte ga spremiti na ovaj način sa originalnim italijanskim sastojcima i uživajte u ovom voljenom povrću na malo drugačiji način: Potrebno je: • 300 gr toskanskog pasulja (može poslužiti i domaći) • 200 g Mutti pelati • ½ šolje Carapelli ekstradevičanskog...
OpširnijeČuveni Italijani iz Toskane: Mikelanđelo Buonaroti
22.09.2015.Skoro je sigurno da nema osobe koja nije čula za Mikelanđela i njegova neprevaziđena umetnička dela. Bio je slikar, arhitekta, pesnik i stožer visoke renesanse. Njegov uticaj na zapadne umetnosti oseća se i danas, a njegov život nije bio ništa manje od fenomenalan. Njegov kip Davida sa ponosom se prikazuje u Firenci, i predstavlja simbol snage i ljudske lepote. Rođen je 6. marta 1475 u malom toskanskom mestu Kaprezu, a umro 18. februara 1564. godine u Rimu. Za vreme života...
OpširnijeFagioli e tonno (salata sa pasuljem i tunjevinom)
17.09.2015.Salata sa pasuljem je zahvalno jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao deo nekog drugog obroka. Odlično je kao posni obrok, ali se sjajno slaže i sa jelima na roštilju. Potrebno je: • 1/2 kg mladog pasulja, natopljenog preko noći • 6 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja • 2 kašike crvenog vinskog sirćeta • 2 čena belog luka • so i...
OpširnijeTamo gde jelo postaje remek-delo: firentinska kuhinja
15.09.2015.Uz toliko umetnosti i arhitekture za istraživanje, posetioci Italije često propuste najveće remek-delo ove zemlje: italijansku kuhinju. Svaki predeo je , na svoj način, bogat kulinarskim majstorijama, ali se, po mišljenju mnogih, posebno izdvaja kuhinja Firence, glavnog grada pokrajine Toskane. Mnogi koji su probali sjajne specijalitete autentične za ovaj grad, smatraju kako su doživeli najbolje što Italija može ponuditi. Toskanska hrana je jednostavna i obiluje lokalnim,...
Opširnije