najbolja ulja italije

Top pet kultnih toskanskih kafe barova

Top pet kultnih toskanskih kafe barova

Da li ste se ikada zapitali koja su to mesta gde se okupljaju italijanski pisci, umetnici i drugi velikani da na svojstven, boemski način, podele razmišljanja, maštanja, polemike? Postoji nekoliko kultnih mesta u Toskani koja su svedoci bezbroj priča iz rata, mira, ljubavi i slobode. Sva ta mesta su zadržala svoj karakterističan „šmek“ od samog nastanka, “vintage” nameštaj, ponudu jedinstvenih specijaliteta, kao i centralno mesto gde se i danas rado okupljaju kako turisti, tako i domaće stanovništvo. Od svih tih mesta, posebno se izdvaja pet kafića i restorana u kojima se stvarala istorija umetnosti u Toskani.

Café Rivoire (Firenca)

Otvorio ga je Enrico Rivoire 1872 godine, kraljevski proizvođač čokolade. Ovde su Firentinci prvi iskusili ukus kakaa i čokolade i pili tradicionalni Savoy "čokolada u šoljici" (cioccolata u Tazza). Radnja je još uvek poznata u Firenci zahvaljujući fantastičnoj lokaciji ispred Palazzo della Signoria.

Restaurant Buca di Sant’Antonio (Luca)

Otvoren je 1782. godine, za vreme prosvetiteljstva. U njemu su se slobodno čitala tada zabranjena dela, kao što je "Decameron" od Bokača. Buca di Sant'Antonio priprema tradicionalna jela u gradu već vekovima. Među njima i dalje možete probati farro supu, jednu od najstarijih specijaliteta u Italiji.

Café Poliziano  (Montepulciano)

Kafić je smešten u starom gradskom centru Montepulciano, još od 1868. Ovaj veliki, elegantan i istaknuti restoran u Liberty stilu, je kulturno okupljalište pisaca poput Carducci, Prezzolini i Pirandello.

Café dell’Ussero (Piza)

Osnovan je 1775. godine, a nalazi se unutar Palazzo Agostini, jednog od najlepših objekata uz reku Piza. Ovaj istorisjki kafić – takođe veoma poznat u devetnaestom veku kao Caffè delle Stanze – bio je domaćin prvog sastanka talijanskog kongresa naučnika 1839.

Café dei Costanti (Arezzo)

Caffè dei Costanti je obeležio prelaz iz Velikog Vojvodstva na ujedinjenje italije. Osnovan je 1804. godine kao mesto rezervisano za najvažnije plemićke porodice. U godinama nakon ujedinjenja Italije, postalo je živo mesto susreta otvoreno za sve. U novije doba poznat je po tome što je 1997 izabran kao postavka za film "La vita e bella" (Život je lep).

Sva ova mesta pripadaju Locali Storici D’Italia, neprofitnog kulturnog udruženja koje štiti najstarije i najprestižnije objekte u Italiji.

Kada naredni put posetite Toskanu, ne propustite da posetite neko od ovih legendarnih mesta i osetite duh vremena u kome je stvarana istorija umetnosti.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt